Fredrik Eng
Fredrik Eng Foto: Lilian Åhlberg

Fredrik säger ja till surrogatmödraskap

3:00 min

Sjukvården i Sverige ska inte heller framöver hjälpa till vid surrogatmödraskap, menar utredaren. Men Fredrik är kritisk.

– De allra flesta som jag möter tycker inte att det här borde vara nåt kontroversiellt. Jag tror inte att politikerna har uppfattat det än, säger stockholmaren Fredrik Eng.

Han har själv en dotter som fötts i Indien av en surrogatmamma. Och är ordförande i Nätverket för surrogatmödraskap.

– Här i Sverige skulle det handla om surrogatmödrar som inte får någon klumpsumma i betalning. Ett så kallat altruistiskt surrogatmödraskap. Och det tycker jag är konstigt att man inte är beredd att genomföra eller ens titta på, säger Fredrik om utredningen som presenterades idag.

Hur ser du på de som tycker att det här är en handel med kvinnors kroppar?

– Jag förstår att man reflexmässigt reagerar så. Men det här kan handla om en kvinna som hjälper sin syster som inte kan få barn. Att vi hjälper varandra med saker i livet som vi inte kan, säger Fredrik.

Men regeringens utredare menar att kunskapen om hur det går senare i livet för surrogatbarnen är alldeles för dålig idag. Och att riskerna för att kvinnor pressas in i svåra beslut är för stora.

– Vi kan inte utesluta att det kan finnas ekonomiska motiv och påtryckningar. Och är det en syster eller svägerska kan det också vara väldigt svårt att säga nej till att hjälpa till, säger Eva Wendel Rosberg.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista