Nadja Chatti och Johanna Schneider. Foto: Tom Hansen/Sveriges Radio.
Nadja Chatti och Johanna Schneider driver bokningsbolag ihop. Foto: Tom Hansen/ Sveriges Radio.

"Skambud gagnar ingen i branschen"

2:17 min

Numera kan de även titulera sig som agenter. Dj:arna Johanna Schneider och Nadja Chatti sätter rätt person på rätt plats.

I Sen Kväll I P5 STHLM Musikliv berättar Johanna Schneider och Nadja Chatti om hur bokningsbolag fungerar, om vad som är det viktigaste i förhandlingar med festivaler och klubbar och att man som bokningsagent måste ha ett förtroende hos sina artister. 

– Det hela började med att jag ringde upp till Nadja och sa att vi måste starta ett bokningsbolag, berättar Johanna. 

Johanna Schneider sitter vid ett café bredvid Nadja Chatti och berättar om hur idén om ett bokningsbolag för dj:s föddes. Båda är själva verksamma som dj:s och har stor erfarenhet inom andra områden av musikbranschen. Vilket gör att deras kontaktnät också är väldigt stort. 

– De dj:s som vi jobbar med är våra kompisar och vi gör det här lite som en familj. 

Johanna och Nadja menar att transparens är viktigt och att våga säga nej till saker. En av bokningsagentens viktigaste uppgifter är att se till att rätt dj är på rätt plats i rätt sammanhang till rätt ersättning.  

– Erbjuder du någon två ölbiljetter så blir prestationen därefter men om du däremot betalar skäligt gage så kommer du att få en bättre fest eftersom att dj:n i fråga kommer att göra bättre ifrån sig. Skambud gagnar ingen i den här branschen. 
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista