Linnea vill belysa problemen på nätet.
1 av 3
Vill belysa problemen på nätet. Foto: Sveriges Radio.
Två av Linneas konversationer.
2 av 3
Två av Linneas konversationer. Foto: Privat.
Linnea vill belysa problemen på nätet
3 av 3
"Det handlar om människosyn" säger Linnea. Foto: Sveriges Radio.

Linnéa driver med snuskgubbar på nätet

10 min

Linnéa Claeson tröttnade på äckliga sexinviter från okända män på Facebook och startade kontot assholesonline på Instagram.

På Instagram drar Linnéa Claeson ner brallorna på nätsnuskarna med hjälp av humor. Hon tar skärmdumpar på kommentarerna hon får och lägger ut sina svar på nätet.

– Det känns rätt att stå upp för mig själv. Jag lägger ut det på assholeonline för att uppmana andra tjejer att man inte ska ta någon skit, säger Linnéa Claeson.

– I stunden känns det väldigt bra. Jag tar över taktpinnen i konversationen och han blir sur istället för att bara jag blir ledsen.

24-årga Linnéa Claeson från Stockholm säger att hon tänker mycket på problemet med att kvinnor kränks på nätet.

– Jag tror att människors ilska bottnar i en dålig människosyn. Det är män i alla olika åldrar, med olika etnicitet och olika bakgrunder. Det här bottnar i en samhällsstruktur där vissa tar sig rätten att behandla andra människor illa.

Min fantasi: Jag, du och en tjej som slickar dig tills du skriker. Kanske ett bubbelbad. Vad är din fantasi?

Min fantasi: Jag, du och en tjej som sparkar dig tills du skriker. Kanske ett blodbad.

Humorn är Linnéas sätt att hålla distans till allt som skrivs. Det är också ett sätt att göra fenomenet lättare att diskutera och belysa.

– Internet har blivit en ganska otrygg plats för många kvinnor - särskilt för unga människor. 

Tycker du aldrig att det känns obehagligt?

– Jag tänker inte så mycket på min säkerhet, men förstår att det finns en risk att någon blir sur på riktigt och kanske söker upp mig. Men jag tycker att det är värt det.

Har du alltid varit så här tuff?

– Jag vet inte riktigt. Man ska stå upp för varandra och när man ser något som är fel så säger man ifrån. Jag tycker att det här är viktigt.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista