1 av 2
Oscarspanelen och filmvetarna Johanna Jansson filmvetare och Tintin Scheynius
2 av 2
Filmvetarna Johanna Jansson och Tintin Scheynius. Foto: Sveriges Radio.

Chris Rock driver med vita på Oscarsgalan

Lägger ansvaret på filmindustrin
3:38 min

Oscarsgalans programledare, komikern Chris Rock, lyckades snyggt hantera kritikerstormen mot att så få mörkhyade nomineras till priset.

Följ #OscarSoWhite i sociala medier.

Natten till måndag delades Oscarsstatyetterna ut för 88:e gången.

P5 STHLM:s Oscarspanel, filmvetarna Johanna Jansson och Tintin Scheynius, ger bra betyg på årets värd på den stora galan.

– Det gick väldigt bra för Chris Rock som var värd. Hans inledningstal verkade till en början vara ett försvarstal men sen växte det och blommade ut i en uppenbar satir kring Oscarsgalans representationsbrister, säger Johanna Jansson.

Mycket av snacket inför Oscars har handlat om att det är så stor andel vita skådespelare, regissörer och filmmakare som nomineras.

En förklaring kan vara hur det ser ut i kommittén som väljer ut de nominerade, förklarar Tintin Scheynius.

– Kommittén består av 6 000 människor, och om man ser på den här kommittén så börjar man förstå varför det ser ut som det gör. Det är 89 procent vita personer, 74 procent män och de allra flesta är över 60 år.

Oscarsakademien är väl medveten om problemet. Men Oscarsgalans värd valde att vända på femman.

– Det som var så bra var att Chris Rock drev med det. Det blev en satir och han pekade på att ansvaret inte ska läggas på Oscarsgalan, utan bryta ner den här strukturen genomsyrar hela filmindustrin och i Hollywood, säger Johanna Jansson.

– Där måste man ge kredd åt Chris Rock för avvägningen han lyckas göra, med ena foten i galarummet och andra foten i sociala medier. Fem av fem på Chris Rock, säger Tintin Scheynius.

Poängen blev att alla måste ta sitt ansvar.

– Alla filmmakare måste ta sitt ansvar och inse att det inte bara finns en färg för en roll, utan flera färger för en roll, säger Johanna Jansson.

Varför ser det ut så här då?

– Pengar. Det är det enda det handlar om - säkra pengar och säkra kort. Stora bolag vill veta vilka de satsar pengarna på.


Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".