EU-migrant
En av de som lever i skräck för Kistamannen. Foto: Johanna Sjöqvist Harland

Unga romer reagerar starkt på Kalibers avslöjande

2:49 min

De inställda rättegångarna mot den så kallade Kistamannen synliggör ett samhällsproblem som är skrämmande, anser organisationen Unga romer.

P4 Stockholm och P1:s Kaliber avslöjar att rättegångar mot den så kallade Kistamannen har ställts in för att tingsrätten inte lyckats få tag på offren.

Kistamannen har vid upprepade tillfällen gett sig på tiggande EU-migranter och misstänks för flera ytterligare fall av misshandel och hot. Men misstankarna har aldrig prövats eftersom offren aldrig blivit kallade till rättegångarna.

Men när reporter Johanna Sjöqvist söker lyckas hon både få tag på telefonnummer och adress - både i hemlandet och i Sverige där offren nu vistas.

Emir Selimi, ordförande i organisationen Unga Romer, tycker att uppgifterna är skrämmande.

– Vi har ett samhällsproblem när journalister är duktigare än poliser. Man följer inte de regler som man har, och det ser man gång på gång när det gäller just romer.

Menar du att det beror på etnicitet?

– Ja, det är det man ser gång på gång när det gäller tiggare. När någon bränner deras läger, slår dem eller försöker bränna upp dem så händer det ingenting.

Vad känner du när du hör det här?

– Man blir ledsen. Om en journalist kan ta reda på telefonnummer så varför kan inte polisen göra det, frågar sig Emir Selim.

Kan man ställa det kravet på polisen, att de ska leta efter folk som kanske bor i andra länder?

–  Vi vill inte ha mer rättigheter än någon annan. Vi vill ha samma rättigheter. Behandla oss romer som vilka andra människor som helst.

– I det här fallet kan ju Kistamannen bara fortsätta och fortsätta. Idag är det stackars EU-medborgare som inte kan försvara sig, men sedan kan det bli någon annan person.

Här är Kalibers granskning om Kistamannen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista