Lisa Langseth jobbade med Alicia Vikander i filmen "Till det som är vackert".
Lisa Langseth jobbade med Alicia Vikander i filmen "Till det som är vackert". Foto: PONTUS LUNDAHL / TT.
P4 Stockholm

Nu kan Alicia välja och vraka

3:25 min

Alicia Vikanders Oscarsstatyett innebär att hon kommer kunna välja de filmer och roller hon verkligen är intresserad av, säger regissör Lisa Langseth.

Ingen har väl kunnat missa att vårt svenska stjärnskott Alicia Vikander vann en Oscar för bästa kvinnliga huvudroll för sin rollprestation i The danish girl.

Vinsten är historisk. Ingen svensk har vunnit priset för bästa kvinnliga biroll sedan Ingrid Bergman 1975.

Lisa Langseth debuterade som långfilmsregissör med filmen Till det som är vackert där Alicia Vikander spelade en av huvudrollerna.

Hon tror att Alicia Vikanders Oscar kommer att innebära att Hollywood håller ett extra öga på svenska skådespelare, och att fler unga med skådespelardrömmar blir inspirerade av hennes väg.

– Hon kom ju inte in på Scenskolan, men hittade sin egen väg. Hon har också fått nej, men Alicia har en egen inre kompass.

Men störst betydelse har priset så klart för Alicia Vikander.

– Det betyder att Alicia kommer kunna påverka vad hon vill göra. Hon kommer kunna göra filmer som hon verkligen tror på och släppa rädslan av att inte få vara med.

Vad är det för typ av roller hon skulle vilja göra, tror du?

– Alicia är ju intresserad av psykologi och komplicerade karaktärer. Hon kan välja bort tråkiga, söta flickvänsroller och hon kommer kunna välja roller med en annan tyngd. Det tror jag är betydelsefullt för henne.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista