Offentlig toalett
I Japan är toaletterna renare och fräschare. Foto: Holger Ellgaard/CC BY SA 3.0.

Här finns världens bästa toaletter

"Som att kissa i ett vattenfall"
2:04 min

Behöver du gå på toaletten? Åk till Japan. Där är toaletterna både fräscha och gratis att besöka, säger Sofi Lindbom som bor i Kobe.

– De finns överallt - vid tunnelbanor, på stan, i parker, längs motorvägar - och det är gratis. Jag har aldrig varit med om att det har kostat, säger Sofi Lindbom som bor i den japanska staden Kobe.

Ofta är de offentliga toaletterna i Japan utrustade med en rad olika funktioner. Sitsen är uppvärmd, det spolas automatiskt när du reser dig upp och när du går fälls toalettlocket ner av sig själv.

– När du sätter dig ner kommer det ett porlande ljud så att det inte hörs vad du har för dig därinne. Sen kan man skölja underredet efteråt och då finns det olika spolningar man kan välja - olika riktningar, temperatur och hur hård stråle man vill ha.

Men den största skillnaden jämfört med Stockholm är skicken på de offentliga toaletterna, tycker Sofi Lindbom.

– De är näsan alltid superfräscha.

Går det omkring någon slags styrka eller är folk renligare?

– Jag tror att det är både och. Det hålls efter jättebra och folk lämnar det snyggt.

Samma här på Gold Coast Australia. Här betalar vi inte heller för att gå på den offentliga toaletten. Vi har dessutom fantastiska och många amningsrum med privata bås och ofta har de tv och liten lekplats för syskon. Toaletterna är dessutom rena och städade till skillnad från betaltoaletterna i Stockholm. Absolut anledning till att lämna landet och flytta utomlands.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".