Dejtingappen Tinder.
Dejtingappen Tinder. Foto: Johansen, Erik

Tinder gör dig utbytbar

3:58 min

Nätdejter börjar mer och mer likna arbetsintervjuer som inte lämpar sig en fredagkväll, säger doktorand Isabelle Ståhl.

– Vi vill att det ska gå snabbare och ger inte folk särskilt många chanser. Man blir väldigt utbytbar och förväntar sig mindre av människor, säger Isabelle Ståhl som är doktorand i idéhistoria och har skrivit om appen Tinder.

Den som använder Tinder är medveten om att den man pratar med förmodligen fortsätter att svepa. Därför vill många har en plan B.

– Dejterna på Tinder blir mer som en audition eller arbetsintervju. Därför kanske man inte vill investera en hel kväll utan träffas på lunchen eller tar en fika, säger Isabelle Ståhl. 

– Det är jätteovanligt att man träffas en fredagkväll.

Men hur ska romantiken uppstå på en timmes lunch?

– Nej, men det går ju inte. Det krävs en ganska lång exponering för att man ska börja tycka om någon. Men många vill driva fram det väldigt snabbt och börjar fråga om kärnfrågorna, typ om familj och syskon, för att snabbt komma fram till vem den här personen är.

Vad säger det om oss människor?

– Jag tycker att det finns många positiva sidor med det - att det minskar avstånden mellan människor. Men en nackdel är att människor liknar Hemnet och förvandlas till ting, Isabelle Ståhl.  

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista