Staffan Riben
Staffan Riben Foto: Nic von Schoenberg /Sveriges Radio

Staffan vill ha in fler kvinnor på adelsmötet

5:24 min

Just nu pågår adelsmötet i Stockholm. De förvaltar egendomar för 2,7 miljarder kronor. Men hittills har kvinnor inte fått rösträtt.

– I år blev det en tillbakagång som jag ser det. Men vi har fortfarande en kvinna som sitter i direktionen, säger Staffan Riben, managementkonsult och representant för släkten Riben på adelsmötet.

Adelsmötet förvaltar över ett par slott och herrgårdar, mark, stiftelser och fonder till ett värde av 2,7 miljarder kronor. Men få stockholmare känner nog ens till att det finns. Varje adlig släkt får medverka med en röstande representant på de två mötena vart tredje år i Riddarhuset och det ska enligt stadgarna från 1866 vara den äldste sonen.

– Min pappa var med till 90-talet och sen tog jag över, berättar Staffan Ribben.

Förra adelsmötet röstades två kvinnor in i det så kallade utskottet som förbereder beslut. Men på årets listor fick de ingen plats.

Och att ändra på stadgarna så att kvinnor även får representera sina släkter som vanliga ledamoter kräver ett beslut med två mellanliggande val och kvalificerad majoritet, så det kommer att ta tid, tror Staffan Riben.

– Jag tyckte det var synd med utvecklingen i år. Men hela samhället är på väg åt ett mer jämställt håll så den utvecklingen kommer säkert även till oss, säger han.

Nästa möte i Riddarhuset är den 6 juni.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista