En man står med ryggen mot kameran Foto: Janerik Henriksson / TT
Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT

Jir flyr dödshoten i hemlandet

6:51 min

Jir från Kurdistan är gay och känner sig hotad av både familj och samhälle. För att fortsätta leva flydde han till Sverige. 

Jir kommer från Kurdistan. I Sverige får han och tre andra HBTQ-flyktingar hjälp av en löst sammansatt grupp som består av olika privatpersoner. Vi pratade med Jir genom tolken Ashna Rasoa. 

– Att leva kvar i mitt hemland är att vänta på döden. Jag hade en pojkvän som började hota med att berätta för min familj att jag är homosexuell, säger Jir. 

Under ett år levde han med rädslan innan pojkvännen till slut berättade för familjen och visade bilder. Enligt familjen var det inget snack om saken: Jir måste dö.

Jir vill inte bo på Migrationsverkets boenden. Under flykten från Kurdistan så blev Jir utsatt för trakasserier på ett flyktingboende i Tyskland. Han vågade inte äta när maten serverades utan åt det som blev över efteråt. 

– Duscha fick vi göra på nätterna, säger Jir. 

Jir är skådespelare och lärare och drömmer nu om att få leva ett enkelt liv och förstås, att komma tillbaks till en teaterscen.

P5 STHLM har sökt Migrationsverket för en kommentar. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista