Josephine Freje i Bangkok och fiskare i Indonesien.
Fotomontage med Josephine Freje i Bangkok och fiskare i Indonesien. Foto: Montage med foton av Tom Procter och Irwin Fedriansyah/TT

Fiskare säljs som slavar

8:21 min

Människor i Thailand säljs som slavar och piskas blodiga ombord på fiskebåtar. Fisken de fångar hamnar sedan i de svenska matbutikernas hyllor.

Expressen-reportern Josephine Freje har skrivit ett reportage om de thailändska slavfiskarna och följt hela kedjan till de svenska importörerna och stora livsmedelskedjorna.

I hennes reportage berättar slavarbetaren Prachert om vad han och de andra ombord på dessa spökskepp fick utstå.

– Prachert kom från Indonesien och blev lovad att han skulle vara ute några veckor på en fiskbåt. Men han blev såld till ett slavskepp och hölls fången ute till havs i 5 år, 8 månader och 22 dagar, berättar Josephine.

– De piskades varje dag med en taggig svans från en stingrocka. Om de var för sjuka för att jobba kastades slavarbetarna överbord till en säker död, säger Josephine.

– Prachert var långt ifrån ensam. Tvåtusen slavar ombord på fiskebåtar frigavs förra året. Det har varit olagligt hur länge som helst i Thailand, men ingenting har gjorts. 

Fisken hamnar sedan i de svenska butikshyllorna.

– Detta gäller i princip alla fiskeriprodukter som rör Thailand, säger Josephine. 

– Inte ett enda företag som importerar till Sverige från Thailand kan garantera att det inte förkommer slavarbete i produktionen. 

Vad kan man som konsument göra?

– Kolla i vilket land fisken är fångad i och efter märkningen MSC, som är ett slag spårningsmärke där man kan se vilken båt fisken kommer ifrån. Våga ställa frågan och vara en jobbig konsument, även på restaurang, säger Josephine.

Läs Josephines reportage här.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista