Irma Ortega
Irma Ortega Foto: jagvillhabostad.nu

Hårt tryck på snabba hus i Västberga

1:46 min

Idag är sista dagen att söka en lägenhet i första rundan till ett av de snabba husen i Västberga.

Och hittills har nästan 7000 personer sökt till första släppet i maj-juni för modulhusen som bara är för folk mellan 18-30 år.

– Det känns bra för att de går hem i målgruppen. Men samtidigt dåligt eftersom bostadsbristen är så extrem, säger Aidin Zandian, ordförande i jagvillhabostad.nu, hjärnorna bakom projektet med modulhusen.

De är ett slags flyttbara hus som kan monteras upp och ned och placeras på platser som väntar på att användas för andra byggen.

– Vi lånar platsen kan man säga. Och byggkonceptet som vi skruvat till är egentligen till för permanenta bostadsrätter, säger Irma Ortega, verksamhetschef på jagvillhabostad.nu.

Med det tillfälliga bygglovet kan husen i Västberga stå kvar i femton år. Mestadels är det 1,5:or och sen ett par treor. Hyran för de minsta lägenheterna (31-33 kvm) kommer att ligga på strax under 5000 kr.

Ordföranden Aidin Zandian beskriver sin egen bostadssituation som komplicerad.

Kommer du själv att flytta in i ett av de här modulhusen?

 – Nej, jag har inte kötiden som krävs, säger han.

De 280 lägenheterna som ska vara klara för inflyttning om ett par månader har utretts av den ideella organisationen i sex år. Nu har de en partner i projektet i Svenska Bostäder.

– Det har varit en lång process att få politiker, markägare och andra att tro på oss och vår idé, berättar Irma.

Hur ser framtiden ut för modulhusen?

– Vårt mål är att bygga tusen modulhus till i Stockholm under de närmaste åren och just nu tittar vi på två tomter Bromma som är i bygglovsprocess, säger Aidin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista