Anja Forsnor i Radiohuset Stockholm.
Kostrådgivaren Anja Forsnor. Foto: Privat.

Kostrådgivaren: Ta en smoothie efter sexet

"Rör ihop bär, avokado och mjölk"
2:47 min

Smoothie efter ditt one night stand och bananpannkaka för dig som äter frukost med barn. Kostrådgivare Anja Forsnor tipsar om hur du får en bra start på dagen.

Anja Forsnor är kostrådgivare och frilansande hälsoredaktör. Hon är aktuell med boken En god morgon - Härliga frukostar för en bra start med massa nyttiga recept.

Anja slår ett slag för osockrade livsmedel och lagar bland annat qinoagröt, russinbagels, blåbärskräm, mandelscones och cashewyoghurt - alltid med mycket bär, nötter och frukter.

– Variationerna är oändliga, säger Anja och tipsar om olika mat för olika morgnar:

När du vaknar upp med ett one night stand:

– Det kan man röra ihop av vad som helst från frysen. Lite bär, grönsaker, avokado, havregryn med juice eller mjölk. Man behöver inte lägga ner tid på fin uppläggning. Det räcker med att glas och ett härligt sugrör. 

När du gör något enkelt som får barnen tysta och stilla:

– Räddningen stavas bananpannkaka. Det går snabbt att göra och barnen kan vara med och mosa och mixa bananerna själva. Sen kan man toppa med lite bär, säger Anja Forsnor.

När du har bråttom och vill äta på väg till jobbet:

– Då skulle jag förbereda något kvällen innan - en chiapudding eller en overnight oates som är en kall havregrynsgröt. Man rör ihop alla ingredienser dagen innan och ställer det i kylen under natten.


Fråga

Baked oats med blåbär och rabarber

Baked oats med  blåbär och rabarber.
Anja Forsnors baked oats med blåbär och rabarber. Foto: Charlotte Gawell/Press

(4-6 portioner)

Ingredienser:

4 dl havregryn
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljpulver
2 tsk malen kanel
1 tsk flingsalt
3 ägg
4 dl mandelmjölk
3 dl blåbär
2 dlskivad rabarber
1 msk honung
2 tsk kallpressad
kokosolja till formen

Topping:

Blåbär, rabarber, honung och valfria frön.

Till servering: 

Mandelmjölk.

Gör så här:

Sätt ugnen på 180 grader. Smörj en ugnsform, ca 23 cm i diameter,
med kokosolja. Blanda alla torra ingredienser och häll ner i formen.

Vispa ägg och mandelmjölk och häll över grynblandningen i formen,
toppa med blåbär, skivad rabarber, valfria frön (jag brukar ta solroskärnor
och pumpafrön) och lite honung.

Grädda i mitten av ugnen i 30–35 minuter tills gröten fått en härlig
gyllenbrun färg. Servera med kall mandelmjölk.

Källa: Boken En god morgon - Härliga frukostar för en bra start.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".