Mun med godisbitar i Foto: Victor Lundberg / TT
Foto: Victor Lundberg / TT

Träningsskribent sågar Sockerfilmen

3:45 min

Kost- och träningsskribenten Jacob Gudiol menar att det inte är sockret i sig som är farligt och att SVT:s film är missvisande.

SVT:s dokumentärfilm Sockerfilmen har rört upp många känslor. Den hyllas av många, men Jacob Gudiol är kritisk.  

– I Sockerfilmen har man blandat riktiga experter med personer som framställs som experter och klippt ihop deras uttalanden. De säger att man inte ska dricka läsk, men det är inget nytt, det har Livsmedelsverket sagt i tio år. Det blir en icke-film, säger Jacob. 

– Socker är en ingrediens i många livsmedel som är dåliga för oss. Men ett dåligt livsmedel är dåligt även om det inte innehåller socker. Det är inte sockret i sig som är det farliga. Får du i dig socker från bra livsmedel som till exempel frukt, så kommer sockret inte vara farligt för dig. 

Varför tror du att Sockerfilmen blivit så omdiskuterad?

– Jag tror delvis för att det är just SVT som sänder den, de har en hög trovärdighet. Dessutom är "Fritt från"-trenden väldigt stor i Sverige just nu. Mat ska var fritt från gluten, laktos och så vidare, säger Jacob. 

Se dokumentären Sockerfilmen här.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista