En föräldraledig pappa byter blöja på sin dotter på golvet Foto: Fredrik Sandberg / TT
En föräldraledig pappa byter blöja på sin dotter på golvet Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Dina föräldrar styr när du skaffar barn

2:21 min

Har du två syskon är det troligt att du får tre barn. Familjen du vuxit upp i påverkar nämligen hur många barn du själv får.

I Sverige finns en vanlig ordning för när vi blir föräldrar. Vi pluggar färdigt, börjar jobba och får en fast anställning. Har man sen bostad och partner börjar man bilda familj.

Men ny forskning visar att vi till stor del påverkas av familjen vi växt upp i. Vi tenderar att skaffa lika många barn som våra föräldrar. Dessutom skaffar vi ofta barn i samma ålder som föräldrarna.

– Vi kan konstatera att vi styrs av vår ursprungsfamilj, säger Johan Dahlberg som är doktor i demografi vid Stockholms universitet.

Johan Dahlbergs forskning har undersökt sambandet mellan barnafödande och sociala faktorer. Det handlar bland annat om uppväxtmiljö, hur föräldrarna behandlat sina barn, vilka normer som fanns och vilken klass föräldrarna kom ifrån.

– Om vi tar två personer där den ena kommer från arbetarklass och den andre kommer från övre medelklassen, men båda har utbildat sig till advokater, så kommer personen från arbetarklassen bli förälder tidigare.

Vad beror det här på?

– Individer från övre medelklassen har bättre kunskaper om hur man börjar bygga en karriär, och föräldrar kanske har mer resurser att stötta sina barn.

Men hur hänger det ihop med att vi skaffar barn allt senare?

– Det där är en myt. Tittar man på 1700- och 1800-talet var förstföderskan i snitt omkring 27 år. Idag är det 29 år.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista