Tiia Mustonen framför fotoreportageserien om kvinnor på flykt. Foto: Christy Chamy/Sveriges Radio
Tiia Mustonen framför fotoreportageserien. Foto: Christy Chamy/Sveriges Radio
P4 Stockholm

Här ser du kvinnorna fly

2:15 min

De svimmar av utmattning efter båtfärderna och tvingas förlösa sina barn utomhus, utan vare sig läkare eller mediciner. Nu visas kvinnornas flykt genom Europa i en fotoutställning.

Idag startar Europahusets fotoutställning Kvinnor på flykt som är en fotoreportageserie av franska fotojournalisten Marie Dorigny.

– Kvinnorna och barnen är de mest utsatta grupperna just nu. Lägren är trånga med dåliga sanitetförhållanden. Många kvinnor är gravida eller kommer med spädbarn. Det är kallt och ofta måste de köa i många timmar även nattetid och sova utomhus för att registrera sig i Grekland, säger Europahusets pressansvariga Tiina Mustonen.

Många gravida kvinnor svimmar när de anlänt till fast mark i Lesbos - ett resultat av rädslan och stressen under båtfärden, berättar Tiina Mustonen.

Vissa kvinnor tvingas föda sina barn i lägren. 

– Det är en väldigt svår och tragisk situation. Det finns varken tillräckligt med läkemedel eller läkare på de här flyktingcentren så förhållandena är mycket dåliga. Och det kan vi tydligt se på bilderna, säger Tiina Mustonen.

Bilderna visar också kvinnornas utsatthet för våld som ofta utförs av smugglare och andra flyktingar.

Vad vill ni säga med fotobildserien?

– Vi tycker det är ett ämne som inte fått så mycket uppmärksamhet. Nu när fler kvinnor och barn flyr från Syrien, Irak och Afghanistan vill vi uppmärksamma deras behov av skydd, säger Tiina Mustonen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista