Grete Havnesköld
Grete Havnesköld Foto: Emelie Smedslund/Sveriges Radio

Pjäs ska lyfta tjejers röster

"Kvinnor behöver ett utrymme"
6:02 min

Pjäsen Deras rum har nyligen haft premiär på Oktoberteatern i Södertälje. Bakom uppsättningen står projektet Livet Bitch.

Grete Havnesköld har skrivit och regisserat Deras rum med sin kollega Johanna Thor.

Pjäsen har arbetats fram genom en workshop i en process som hållit på i flera år och flera av de medverkande skådespelarna är tjejer från socioekonomiskt utsatta områden.

Här vävs berättelser ihop om lycka, ångest lycka och styrka.

– Vi har haft olika teman på våra träffar. Sedan hade vi lite olika sätt att ta oss an de olika temana. Och det materialet har vi använt oss av när vi sedan skrivit pjäsen. Vi har lyfta fram olika sidor och perspektiv, säger Grete Havnesköld.

När arbetet med Livet Bitch började så fanns ett behov av att lyfta fram nya röster och att lyfta fram unga tjejer.

– Kvinnor behöver ett utrymme där man fritt kan få reflektera över sina liv tillsammans med andra kvinnor som lever andra liv. Är jag fri, är du fri. Vi har olika bakgrund i ensemblen och det är medvetet gjort så, säger Grete Havnesköld.

– Vi har försökt lyfta upp de motsättningar som finns i Södertälje och det har vi velat ta i. Alla vi är osäkra från början. Vi har i ensemblen har vi pratat om olika grupptillhörigheter och då har det kommit upp hatet mot muslimer och det måste få finnas på scenen och då måste vi tackla det. Det kändes väldigt kontroversiellt.  Projektet har också försökt följa den svenska politiken för att det ska vara aktuellt.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".