Martin Schibbye Foto: SR
Martin Schibbye gästade Kväll i P5 under ettårsdagen av Blank Spot Project. Foto: SR

Martin Schibbye: Det är ännu viktigare att fortsätta

Fortsätter med utrikesjournalistiken efter fängelsetiden
5:12 min

Han satt fängslad i Etiopien misstänkt för terrorbrott. Nu fyller hans medborgarfinansierade projekt för journalistik ett år.

2011 följde hela Sverige journalisten Martin Schibbyes öde efter att han och kollegan fängslats för terrorbrott i Etiopien. De dömdes till 11 års fängelse och råddes att begära benådning istället för att överklaga domen.

14 månader senare beviljades de nåd och deporterades från Etiopien. Det sista medfångarna sa till Martin när de tog farväl var att han skulle berätta om deras öden, om vad de sett under tiden i fängelset.

– Det tog jag med mig därifrån och samtidigt blev jag fri till en helt ny medieverklighet där redaktionerna drog ner på journalistiken och tankarna kom om att starta en plattform där medborgarna själva betalade för journalistiken, säger Martin Schibbye.

Blank spot Project finansierades genom en crowdfounding-kampanj och gick från idé till 1,3 insamlade miljoner kronor på fem veckor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".