Catrine Lindell gästar P5 STHLM.
Catrine Lundell tvingas bemöta människors fördomar om kortväxta. Foto: Nic von Schoenberg /Sveriges Radio

Catrine Lundell slåss mot fördomar

Går omvägar för att slippa kommentarer
2:41 min

Catrine Lundell använder sociala medier för att lyfta de fördomar hon möter för att hon är kortväxt.

Catrine Lundells vardag är ganska unik i sitt slag då människor ofta tar sig rätten att kommentera hennes utseende. Anledningen är att hon är kortväxt.

Under hashtaggen #endelavminvardag lägger Catrine ut vardagshändelser då människor på olika sätt har kränkt henne på grund av hennes längd. 

– Den första händelsen jag publicerade på sociala medier var då en kvinna steg på mig och sedan utbrast: "Oj, du var visst en riktig människa". Jag blev så sjukt paff att jag var tvungen att sätta mig ner, säger hon.

Ibland väljer Catrine att undvika vissa ställen och gå en omväg för att inte bli utsatt för glåpord och elaka kommentarer. Men ibland kan man inte ta en omväg och då gäller det att låta kommentarerna rinna av en, säger hon. 

– Att människor kommenterar mitt utseende händer minst en till två gånger i veckan, men om jag lät allt gå in i mig skulle jag gå sönder. Det är många som säger till mig att jag ska säga ifrån, men om jag alltid skulle göra det skulle jag inte hålla på med så mycket annat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".