Migrationsverket överväger inte att starta HBTQ-anpassade asylboenden.
Migrationsverket överväger inte att starta HBTQ-anpassade asylboenden. Foto: Tomislav Stjepic/Migrationsverket

Migrationsverkets boenden brister i HBTQ-kompetens

1:40 min

Jir flydde sitt hemland då han hotades på grund av att han är gay. Väl framme i Sverige vill han inte bo på Migrationsverkets boenden eftersom han är rädd att bli trakasserad.

Sverker Spaak är ansvarig för boendefrågor vid Migrationsverket, och han tycker att det är ett stort problem att HBTQ-personer som Jir känner sig otrygga på asylboenden i Sverige, men det är inte aktuellt att starta boenden endast avsedda för HBTQ-personer.

– Vi tror inte att det är en lösning och vill att de boenden vi har ska vara så samhällslika som möjligt. Däremot skulle vi kunna ha boendeplatser som är anpassade för människor med särskilda behov, som till exempel HBTQ-personer, säger han.

Idag finns boenden speciellt anpassade för HBTQ-personer men det är privata initiativ som Migrationsverket sedan har handlat upp. Och eftersom boendesituationen ser ut som den gör får man i första hand utgå från de möjligheter som finns, säger Sverker Spaak.

– Vi vill ju egentligen att folk ska bo i vanliga lägenheter, men nu har vi istället fått förtäta på små boenden utan kök och utan utrymmen för att vara själv och där har vi en lång väg att gå.


Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista