Dokumentären Skörheten visas under Tempo sokumentärfestival.
Dokumentären Skörheten visas under Tempo sokumentärfestival. Foto: Tempo dokumentärfestival

Ahang Bashi gjorde film om sin ångest

"Jag började filma när jag trodde allt var kört"
6:02 min

Regissören Ahang Bashi är aktuell med dokumentären Skörheten som visas på Tempo dokumentärfestival. Filmen är en modig skildring av hur det är att leva med panikångest.

Det startar med ett födelsedagskalas, gäster i färgglada partyhattar runt dukade bord, prinsesstårta och tomtebloss. Med tårar i ögonen lovsjunger Ahang Bashis mamma födelsedagsbarnet. "Du är det bästa som har hänt oss", säger hon.

Utifrån verkar allt bra, men så plötsligt slår den där fasansfulla paniken till. Den som raserar allt annat och ibland är så stark att det är svårt att resa sig.

–Jag kände verkligen att jag var på botten när vi började filma och det tror jag alla som har lidit av ångest känner igen sig i. Man tror verkligen att det är kört på riktigt. Men filmandet i sig blev ett sätt att hantera vardagen, säger regissören Ahang Bashi.

Dokumentären Skörheten handlar om att våga närma sig det som gör ont, det som man knappt finner ord för – varför man mår dåligt trots att man har en kärleksfull familj, bor i ett land i fred och har ett jobb och vänner som andra avundas.

–Det var långt in i terapin som jag insåg att det som jag hade med mig från barndomen, flykten från krig, påverkade mig idag, säger hon.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".