Sveriges kvinnolobby
Sveriges kvinnolobby uppmanar kvinnor att gå hem 15.57 idag. Foto: Sveriges kvinnolobby

Löfven faktureras för ojämlika löner

2:06 min

17,7 biljoner kronor är statsminister Stefan Löfven skyldig Sveriges kvinnor, enligt Sveriges kvinnolobby.

Fakturan på sammanlagt 1,7 biljoner kronor som Sveriges kvinnolobby har skickat till statsminister Stefan Löfven avser den summa som Sveriges kvinnor förlorar under ett en arbetsliv på grund av löneskillnader mellan könen.

Clara Berglund är generalsekreterare för Sveriges kvinnolobby.

– Vi tycker att det är dags att Sverige betalar tillbaka den skuld som man har till alla kvinnor i landet och 3,6 miljoner kronor är det som skiljer i lön mellan män och kvinnor under en livstid. Vi har lagt ut det på antalet kvinnor i Sverige och kommit fram till summan 1,7 biljoner. Det här gör vi för att synliggöra hur stora pengar det handlar om, säger hon.

Sveriges kvinnolobby jobbar också med initiativet 15.57  som synliggör ojämlikheter när det kommer till lön på ett annat sätt. För om man översätter löneskillnaden med tid borde alla kvinnor gå hem från jobbet redan klockan 15.57, efter det jobbar de nämligen gratis, säger Clara Berglund.

– Det är väldigt lätt att räkna kronor och ören, timmar och minuter och då går det inte att komma ifrån att de där skillnaderna finns. Kvinnors arbete värderas lägre inom alla sektorer och på alla positioner, säger hon.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista