Kvinnor med handväskor på ett övergångsställe.
Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT

Stockholmskvinnor näst friskast i landet

2:28 min

Stressigt i storstan? Säkert. Men Stockholms kvinnor sjukskriver sig nästan minst i landet.

– Stockholmarna har en rätt ung befolkning och unga är friskare. Sen är utbildningsnivån högre än snittet och där finns också ett samband, säger Jan Larsson, utvärderingschef på Försäkringskassan om orsaken till att vi ligger så bra till.

Vilket samband är det?

– Vältubildade har ofta jobb där de kan påverka sin jobbsituation mer, säger Jan.

Många tycker att vi är stressade och har en tuff arbetsmarknad. Men faktum är att kvinnorna här i länet är näst minst sjukskrivna i hela landet. Bara Östergötlands kvinnor var mindre sjukskrivna än oss i januari i år, enligt Försäkringskassans siffror. Vad som däremot ökar över hela landet är sjukskrivningarna för psykisk ohälsa.

– Då talar vi inte om allvarliga psyktriska diagnoser utan mildare former. Det är dessutom vanligare i storstäderna, säger Jan Larsson.

Kan det finnas ett samband med storstads- och karriärhets där?

– Det kan det absolut göra, säger Jan.

Christian som jobbar i restaurangbranschen tror att livsstilen i Stockholm har med saken att göra.

– Alla vill ha Iphone och festa varje helg. För att hålla den nivån måste man jobba för att ha råd. Att vara sjukskriven kostar pengar, säger han.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista