Marie.
Marie. Foto: Robin Oljelund/Sveriges radio

Marie övervägde bröstförminskning

2:46 min

Det är både fysiskt och psykiskt påfrestande att ha stor byst, säger Marie, 18, som måste ha dubbel sport-bh när hon tränar.

Har du större bröst än 800 milliliter kan du ha rätt till en operation som finansieras av landstinget, eftersom stora bröst kan påverka din hälsa negativt. Det här får också stöd i en färsk avhandling.

Marie har rätt till en sån operation och tänkte ett tag att hon skulle göra det. Hon har svårt att springa och att det är tungt när hon tränar. Men det var faktiskt mest andra saker som gjorde att hon funderade på att förminska brösten.

– Den naturligt storbröstade kvinnan syns inte i media. Antingen skildras kvinnor med små bröst eller med stora opererade bröst som i pornografin. Naturligt stora bröst hänger ju, de påverkas av gravitationen, och det var psykiskt jobbigt för mig som ung tjej, säger hon.

Marie är alltid medveten om sina bröst eftersom de känns så fort hon rör sig, men hon skulle aldrig heller få för sig att skämmas för dem. Istället ser hon dem som en naturlig del av henne själv. Och även om de ständigt gör sig påminda kom hon till slut fram till att inte göra någon operation nu.

– Jag föddes inte med medfödd synd. Jag föddes naken och jag kommer aldrig känna skam för hur jag föddes, säger Marie.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista