Elliphant
Elliphant. Foto: Nic von Schoenberg /Sveriges Radio

Elliphant om sin ADD och dyslexi

"Man borde se det som en förmåga"
2:40 min

Artisten Elliphant, Ellinor Olovsdotter, fick diagnosen ADD sent i livet och är övertygad om att det finns en koppling mellan sin diagnos och sin kreativitet.

Det kan finnas ett samband mellan diagnoser som autism, ADHD och ADD och kreativitet, enligt forskaren Simon Kyaga vid Karolinska institutet som nu startar ett forskningsprojekt för att slå fast detta.

Artisten Elliphant, Ellinor Olovsdotter, fick diagnosen ADD och dyslexi och plötsligt fick den inre oron och ständiga rastlösheten en förklaring. Det var en lättnad, tycker hon, även om hon fick diagnosen alldeles för sent i livet.

– Det var ju redan kört med skolan till exempel. Jag tycker att det måste finnas utrymme i samhället för människor som jag, som har diagnoser. Det är inte människorna som ska anpassa sig efter samhället, utan tvärtom. 

Ellinor är övertygad om att det finns en koppling mellan diagnoser som ADD och dyslexi och kreativitet. Man borde se dem som en förmåga, inte en sjukdom, säger hon.

– Om vi hade sett ADD och dyslexi som en svaghet eller sjukdom och försökt få bort det med tunga preparat är jag 100 procent säker på att vi inte hade haft så mycket kultur i dagsläget, säger hon.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".