Fredrik Nelson om jobbet i musikaffären.
Fredrik Nelson - om jobbet i musikaffären. Foto: Tom Hansen/Sveriges Radio.

Fredrik vill se fler tjejer i musikaffären

3:33 min

Livet i musikaffären har förändrats, säger Fredrik Nelson från butiken Slagverket på Söder.

P5 STHLM träffar Fredrik Nelson som sitter bekvämt på en trumpall bland mängder av trumset inne i musikaffären på Södermalm i Stockholm.

Intresse för trummor fick han av sin farsa, och även om det var länge sen minns han den där känslan han fick när han som 15-åring för första gången klev in i en musikaffär.

– När jag fick upp ögonen för musiken fanns ju inte internet så därför var det stort att få åka till en musikaffär och se alla de här grejerna som jag hade sett i kataloger, säger han.

Musiken tog honom på en resa från Skåne till Stockholm. Och under åren har Fredrik sett musikaffärsbranschen förändras - från att till största del utgöras av de Fredrik kallar "rocksnubbar" har fler kvinnor tagit sig in i butikerna.

Men det finns fortfarande saker att göra, menar han.

– I takt med att samhället förändras gör ju även musikaffärerna det. Det har börjat dyka upp lite mer tjejer jämfört med förut, men vi behöver ändå fler tjejer i den här branschen. 

Branschen har också förändrats vad gäller vad gäller konkurrens, inte minst på grund av butiker på online.

– Det funkar inte att bara stå och vara cool längre. Även om anledningen till att man jobbar i en musikaffär är att man brinner för musiken är det ändå ett säljjobb. Man måste vara medveten om att kunderna kollar priser och beställer på nätet, så därför gäller det att se till att de som kommer in får en så bra upplevelse som möjligt. 

Det är inte bara är det klassiska trumseten och tillbehör som säljs i butikerna idag, berättar Fredrik. Eftersom folk är intresserade av och spelar fler olika stilar finns en annan efterfrågan idag än när Fredrik började jobba.

– Många vill ha digitala trumset eftersom att vi bor trångt i Stockholm och har grannar nära inpå och då gäller det att trummorna inte låter för mycket. 

På frågan om vilka kändisar han brukar möta i butiken säger Fredrik att trummisar vanligtvis inte är så kända för allmänheten eftersom de inte tar så stor plats på scen.

– Enda gången jag har blivit lite starstruck var när Jan Waldekranz kom in i butiken. Till slut vågade jag fråga honom om det var han som var SnowrollerNalle. Han sken upp, svarade ja och gjorde några skidmoves. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista