Jonas von Essen.
Jonas von Essen. Foto: Eva Ericsson / Sveriges Radio.

Han kan 13 000 decimaler i pi

"Gör om svaret till bilder"
2:56 min

Jonas von Essen, 24, kan rada upp 13 208 pi-decimaler och är därmed svensk mästare.

15 000 decimaler. Det var Jonas von Essens målsättning för helgen när han satsade mot att bäst i Sverige på att komma ihåg pi-decimaler.

Talet har fascinerat matematiker i årtusenden och lockat många att försöka rabbla så många decimaler som möjligt utantill.

3,141592653589793... började Jonas von Essen, och rabblade sedan ytterligare 13 193 siffror i rätt ordning. Det gjorde honom till ny svensk pi-rekordhållare - alldeles lagom till att pi-dagen firas den 14 mars.

Jonas von Essen avslöjar hur han gör för att komma ihåg siffrorna:

– Man tänker på bilder som har någonting med frågan att göra. Eftersom det var så många siffror på en gång, så gjorde jag ett nytt system med nya bilder, säger Jonas. 

– Jag har föreställt mig en lång promenad genom Skövde, som går genom ställen och scener som har varit viktiga för mig. Till exempel min första dejt.

Nu satsar Jonas von Essen på att slå det nuvarande världsrekordet. Det sattes förra året då indiern Suresh Kumar Sharma rabblade upp 70 030 decimaler, bara 30 fler än vad en landsman klarade ett halvår tidigare.

Dessförinnan hade kinesen Chao Lus rekord på 67 890 decimaler stått sig i tio år.

– Inför nästa pi-dag ska jag vara uppe i lite mer än 100 000, säger han till TT.

– Det är egentligen inte så himla svårt när man kan de här teknikerna, det handlar mest om hur många timmar man är villig att lägga ner på att träna.

 

Vad är pi?

Pi är en matematisk konstant, som många får lära sig i skolan som förhållandet mellan en cirkels diameter och omkrets. De tidigaste försöken att räkna ut talet tros ha gjorts för ungefär 4 000 år sedan.

Talet pi förkortas normalt till 3,14. Därför infaller pi-dagen varje år just 14 mars. Den renlärige börjar fira pi-dagen klockan 1.59 (de nästföljande tre decimalerna).

Hittills har en superdator räknat fram lite drygt 2 576 miljarder decimaler för pi. Men det finns fler - antalet decimaler är nämligen oändligt.

Suresh Kumar Sharma från Indien har det officiella rekordet för utantillrabblande av pi-decimaler: 70 030 stycken under 17 timmar och 14 minuter i slutet av oktober förra året.

Källa: Pi World Ranking.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".