Kristin Otterstål.
Kristin Otterstål. Foto: Íngolf/Flickr/Privat

"Centralen är snuskigaste stället i stan"

3:48 min

Kulturvetarstudenten Kristin Otterstål från Bromma vill inte veta vad det finns för snusk i tunnelbanan.

– Jag skulle tycka att det var nästan ännu jobbigare då, säger Kristin.

Idag drog ett forskarteam igång en studie där de topsar flera tunnelbanestationer i jakt på nya bakterier och med siktet inställt på nya mediciner. Men Kristin vill inte veta som döljer sig på räcken, bänkar och dörrar.

– Jag kan säga till mina vänner att jag hatar T-centralen om de vill att vi ska åka den vägen. Det har nästan blivit en fobi, säger hon.

På morgnarna tar hon ändå vägen förbi snuskstationen för det går snabbast när hon ska till universitetet. Men när hon ska hem kan hon ta omvägar för att komma hem.

– Då kan jag gå mellan Östermalmstorg och Kungsan bara för att slippa. Plattan har ju ett sunkrykte. Det är alltid snuskigt och smutsigt där. Men det är synd för arkitekturen är fin och många turister samlas där, säger Kristin.

Men forskarna bakom studien tycker inte att stockholmarna ska oroa sig så mycket för bakterierna i tunnelbanan.

– De är viktiga för oss, vårt immunförsvar och allt vi gör. När vi andas så andas vi in bakterier och mikroorganismer men vi blir inte alltid sjuka av det, säger Klas Udekwu, forskare och projektledare för studien vid Institutionen för molekylär biovetenskap på Wenner-Grens institut vid Stockholms universitet.

Varför gör ni den här studien?

– Vi vill följa om bakterierna tar nya vägar och om det finns antibiotikaresistens bland dom. Det är väldigt viktigt för framtida forskning och utvecklingen av nya mediciner, säger forskarkollegan Per Ljungdahl. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista