Maria Moraes
1 av 2
Maria Moraes. Foto: J.Berndes
Ulf Stenberg
2 av 2
Ulf Stenberg. Foto: Saga Berlin/UR

Från brottsling till beslutsfattare

3:33 min

Som 13-åring åkte hon fast för rån. I dag är Maria Moraes (MP) kommunpolitiker i Linköping. Vägen dit gick via litteraturen.

– Det började med Paulo Coelhos "Alkemisten". Han tar upp viktiga frågor som vuxenvärlden kring mig inte hade några svar på, säger Maria.

Boken fick Maria av en socialarbetare när hon som 13-åring satt på anstalt för rån. Men då var hon inte särskilt intresserad av att läsa.

– Man tyckte inte att det var så tufft. Jag hade inte läst mer än det jag var tvungen till i skolan. Boken fick mig också att börja sätta ord på mina och andras upplevelser på anstalten.

Ikväll är det premiär för UR:s dokumentärserie Min livstid som besöker svenska fängelser för att prata om vad läsandet och skrivandet har för betydelse när du sitter på kåken.

– Jag är nervös. Annars har jag blivit bedömd för hur bra jag är på att vara andra människor på scen. Men nu är jag mig själv. Tänk om folk inte gillar det?, säger programledaren Ulf Stenberg, till vardags regissör och skådespelare, om premiärnerverna.

Vad betyder läsandet för folk som sitter inne tror du?

– Oerhört mycket. Dels är det skrivna ordet det enda sättet att kommunicera med folk på utsidan. Sedan har man också mycket mer tid att fundera över vad det är man läser när man sitter inne, säger Ulf.

Min livstid har premiär ikväll 22.00 i SVT1 och på UR Play.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista