Henrik Fexeus.
Henrik Fexeus. Foto: Tess Ulander / Sveriges Radio.

Öka självförtroendet med falska minnen

3:08 min

Mentalisten Henrik Fexeus menar att vi själva kan välja vilka vi vill vara och att vi kan ta hjälp av minnen för att bli den personen.

Henrik Fexeus, även kallad mästermanipulatör, är Stockholmsaktuell med showen Box, som handlar om minnen och erfarenheter.

– När du funderar över vem du är så tänker du tillbaks på det du varit med om, det vill säga dina minnen. Problemet är att få av de minnen vi går och bär på är sanna.

Henrik har alltid haft med sig ett minne som problemlösare. Ett tidigt barndomsminne kopplat till detta visade sig inte handla om honom när han pratade om detta med hans mamma. När han skrev en bok om mentala superkrafter dök det istället upp många minnen om att vara mobbad.

– Till slut blev jag så trött på dessa minnen. Så jag började leta fram andra mer positiva minnen. Till slut hade jag lika många positiva som mobbade minnen. Jag har inga möjligheter att veta vilka minnen som är påhittade eller mer sanna än de andra, det gör att jag idag kan välja vem jag vill vara.

Men det kanske inte är sant?

– Grejen är att du hittar på vem du är varje dag. Så då kan du välja att hitta på vem du vill vara.

Blir det inte hittepå då?

– Din hjärna skiljer inte på sanning och fantasi. Så om du tror på det så kommer det vara på riktigt. Jag hade ju alltid trott på barndomsminnet som handlade om mig som problemlösare, trots att det sedan visade sig handla om någon annan än mig.

Menar du att man kan lura sig till bra självkänsla och självförtroende?

– Absolut, man kan lura sig själv till man faktiskt har det och då blir det ju sant. Hjärnan är lite korkad på det sättet.

Vad händer när ens förståelse av verkligheten förändras? Vad hände med dig när du förstod att ditt barndomsminne inte handlade om dig?

– Först funderade jag över ifall allt jag baserat mig själv på är ett missförstånd, vem är jag då? Först är det läskigt och sedan insåg jag att detta innebär att jag kan välja. Om du inte kan veta hur sant det du kommer ihåg är, då blir det ju upp till dig.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista