Johannes Eriksson i sin hemmastudio. Foto: Tom Hansen/Sveriges Radio.
Johannes Eriksson i sin hemmastudio. Foto: Tom Hansen/Sveriges Radio.

Johannes har musikstudio i vardagsrummet

"Det är enkelt att lära sig det tekniska idag"
3:42 min

Man behöver inte mer en än dator för att komma igång med musiken, säger Johannes Eriksson som byggt en studio hemma i lägenheten i Bagarmossen.

– Det är en konstant process och det blir liksom aldrig riktigt färdigt eftersom att rummet förändras beroende på vilka grejer jag har här.

Bakom Johannes två stora datorskärmar växlar belysningen färg. Två stora högtalare ligger på svarta stativ. På det specialbyggda bordet står flera klavitur och större delen av väggarna är täkta med skumgummi.

– Det kanske ser ut som vanligt skumgummi, men det är material som jag har för att dämpa rummet så att ljudet inte studsar omkring här inne och så att jag bättre hör musiken som jag gör.

P5 STHLM har tagit sig till en tvåa i Bagarmossen och nu sitter vi inne i Johannes vardagsrum som också är hans hemmastudio.

Johannes har producerat beats sedan 90-talet och har haft många olika studios i lägenheterna där han har bott. 

Just nu bor han själv och på frågan om vad hans tidigare sambo tyckte om att ha en studio i deras lägenhet svarar han såhär:

– Hon var cool och supportade väldigt mycket. Men det är nog viktigt att man är med någon som gör det. Nu bor jag själv och då funkar det att studion tar såhär mycket plats men om man till exempel skulle få barn så skulle jag nog behöva hitta en lokal.

Johannes berättar också att den tekniska utrustningen är det centrala i studion men att tekniken både har blivit billigare och lättare att använda.

Det var inte maskinerna i sig som lockade honom till en början men han var tvungen att lära sig hur samplers och musikprogram fungerar och det har spätt på hans teknikintresse. Hittills har han dock klarat sig bra ifrån att hamna i ett tekniksamlande.

– Jag säljer saker som jag inte använder men jag känner ju såklart till det där med att många fastnar i att bara samla prylar. Det gäller att hålla fokus på skapandet.

När det gäller resultatet av det som kommer ur hans studio så har det bland annat blivit beats åt Aleks och Labyrint samt en del amerikanska rappare.

– Det är inte så många som bryr sig var och hur jag producerar min musik, åtminstone inte när det gäller hiphop. Hade jag spelat in band med trummor och sång  hade det varit skillnad men oftast så skickar jag färdiga beats eller åker till artisternas studios.

Vad gäller ljudvolym så är det inget problem, åtminstone inte i lägenheten där han har sin studio nu.

– Det händer lite då och då att man behöver höja volymen ordentligt för att kontrollyssna men det är inte under några längre perioder så det funkar bra.

Johannes tipsar också om det som han tycker är viktigast när det gäller hemmastudios:

– Lär dig ditt musikprogram så att du kan det i sömnen. Idag är ju en laptop en studio och egentligen så behöver man inte så mycket mer än den och ett par bra hörlurar. Om du ska köpa fler grejer så se till att du köper något som fungerar för dig och som du kan lära dig att använda på ett bra sätt istället för att lyssna på vad andra säger att du måste ha.  


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".