Marcus Andersson
Marcus Andersson Foto: Robin Oljelund Kjellberg/Sveriges radio

Marcus har en robot som chef

4:59 min

På matkedjan där Marcus jobbar med att packa varor går alla omkring med walkie-talkies och pratar med ett dataprogram.

– Jag blir lite robotaktig själv. Man pratar bara i siffor hela dagarna. Vissa slutar efter en månad. För det är så konstigt, säger Marcus.

I en stor hangar går Marcus och hans kollegor omkring och plockar varor som ska skickas hem till kunderna. En syntetisk röst talar om för dom vart de ska gå, var de är och svarar också frågor. Och de anställda pratar mer med sin så kallade "Talkman" än med varandra, berättar han.

– Det är många som blir lite knäckta av det. Andra blir supertaggade och ställer in sin röst så att den pratar jättesnabbt och ser hela grejen som en tävling, säger Marcus.

Finns det lägen när det är skönt att ha en robot som chef?

– Det som är lite nice är att jag kan skrika åt den här maskinen. Om jag blir arg på den. Och det kan man kanske inte göra åt en mänsklig chef. Men efteråt undrar jag varför. Den kan ju ändå inte förstå mina känslor, säger Marcus. 

Enligt viss forskning kan så mycket som 2,5 miljoner jobb komma att ersättas med maskiner inom 20 år. Men du som trodde att det bara handlar om enklare jobb kan få dig en tankeställare.

– Den här utvecklingen kommer på bred front. Vi kommer ganska snart ha datorer som gör bättre diagnoser än läkare, säger nationalekonomiprofessor Stefan Fölster, författare till boken Robotrevolutionen: Sverige i den nya maskinåldern som kom för några månader sen.

Hur ska vi kunna lita på en sån?

– Människor gör rätt många misstag. En dator eller robot behöver inte bli perfekt. Bara den är bättre än oss i genomsnitt, säger Stefan Fölster.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista