Uber.
1 av 2
Uber fortsätter att rekrytera förare. Foto: Frank Augstein/TT
Amy Rader Olsson.
2 av 2
Amy Rader Olsson. Foto: Eva Ericsson / Sveriges Radio.

Uber fortsätter köra - trots att förarna fälls

6:31 min

Rör sig samåkningstjänsten Uberpop om olaga taxitrafik? I väntan på tydligt besked väljer företaget att fortsätta.

– Uberpop är en testprodukt inom samåkning som vi har i väntan på ett tydligt regelverk, det säger Ubers Sverigechef Alok Alström. Förarna anses inte vara anställda av Uber utan i egen regi där Uber är en teknisk plattform. Förare döms för olaga taxiverksamhet men Alok ser ingen anledning till att pausa verksamheten innan det finns ett tydligare regelverk.

– Vi anser inte att detta är en olaglig tjänst utan en tjänst som ryms inom svensk lagstiftning. Domarna idag är inte prejudicerande domar.

Amy Rader Olsson, forskare på KTH, ser just nu över samåkning för regeringen. Hon är särskild utredare i taxiutredningen som görs för regeringen. En del i denna utredning rör samåkning.

– Principen är att vi vill främja det som är riktig samåkning. Det som jag tycker kännetecknar uberpop som det har blivit i Stockholm och många andra städer i världen är att det inte är samåkning i en strikt mening. Det finns några som använder uberpop som samåkning och det måste vi se till främjas. Det som är knepigt med det här är att vi vill främja det som är samåkning och förbjuda det som är olaga taxiverksamhet. För att göra det måste vi hitta ett sätt att definiera vad som är samåkning. Vi måste veta exakt vad som är vad. Det som är väldigt tragiskt med uberpop är att jag tror inte att de flesta vet vad de gett sig in på.

Du ska vara klar i juli. Går det säga något redan nu?

– Det är väldigt svårt att säga något nu. Men vi jobbar på för fullt.

Flera förare har dömts för olaga taxitrafik, DN skrev den 11:e mars att 21 personer hittills dömts i Sverige. En av de som tagit sig an två sådana mål är rådman Henrik Lagergren vid Stockholms tingsrätt.

– Alla mål som vi tagit oss an har i samtliga fall bedömts som olaga taxitrafik. Det som gjort att vissa förare inte fällts har handlat om uppsåt från förarnas håll.

Dig veterligen, finns det något mål med någon som använder Uberpop?

– Nej, det vet jag inte. Jag har svårt att tro att det skulle vara straffbart för privatpersoner som åker uber.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista