Anders Adali
Anders Adali Foto: Emelie Smedslund/Sveriges Radio

Lyckades bryta sin brottsliga bana

6:31 min

Anders Adali åkte fast för ett värdetransportrån i Åbo 2007. Han hade då levt ett dubbelliv i flera år.

Anders Adali dömdes till sju års fängelse och fick inte träffa sina barn.

– De jobbigaste stunderna är när det är julafton, när barnen fyller år, första dagen i skolan, när de lär sig simma och cykla. När man går in i cellen så ligger man i fosterställning och grinar, berättar han.

Anders fick vänta över ett år innan han fick träffa sina barn.

– Jag kände inte igen min son när han kom första gången. Han var så stor. Han gav mig en kram men det var en kram av osäkerhet.

Efter det fick Anders träffa sina barn varannan månad. När han väl kom ut så förstod han hur det han hade gjort hade drabbat hans barn och familj. Och idag jobbar han för att ge tillbaka till samhället.

– Jag har aldrig brukat fysisk våld mot de jag rånat. Jag har alltid kunnat stänga av empatin och jag skulle så gärna vilja gå till alla och verkligen säga förlåt. Det är därför jag nu jobbar för att ge tillbaka på andra sätt.  

Anders fick en andra chans och lyckades bryta helt med sitt gamla liv.

– När man säger nej och nej, inte på ett otrevligt sätt utan förklarar att jag är ledsen killar men det här funkar inte längre. Det är ingen som frågar mig någonting överhuvudtaget längre, säger Anders Adali.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista