Påskpynt av kalkonfjädrar.
Rekommenderar pappers- och tygdekorationer istället. Foto: Ingvar Karmhed / Svd / TT

Djurens rätt: Fira påsk utan fjädrar

2:13 min

Fjädrarna till ditt påskris kommer vanligtvis från kalkoner i USA och Kina - fåglar som ofta föds upp under plågsamma förhållanden och plockas levande.

– Det finns inget sätt att ta de här fjädrarna utan lidande, säger Camilla Björkbom som är förbundsordförande för Djurens rätt.

När fåglarna plockas levande innebär det ett oerhört djurplågeri, men det är även problematiskt när fjädrarna plockas efter slakt, säger Camilla Björkbom.

Kalkonerna avlas fram för att bli så stora som möjligt. De får kroppar så tunga att benen inte kan bära dem. De hålls bakom stängsel och de utvecklar störda beteenden där de plockar varandras fjädrar.

– Det är väldigt vanligt. I USA kommer man åt det här problemet genom att klippa av fåglarnas näbbar och klor, säger Camilla Björkbom.

Enligt Djurens rätt finns inga syntetiska fjädrar på den svenska marknaden.

– Det där är jättesvårt för det finns ingen märkning, och de är färgade i onaturliga färger och ser ofta ut som syntetiska fjädrar.

Därför ska man skippa fjädrar helt, tycker Camilla Björkbom.

– Det vi rekommenderar är dekorera påskriset med tyg och papper. Så gjorde vi under 1800-talet till exempel.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista