Cecilia Djurberg bakom podden Medieormen.
Cecilia Djurberg bakom podden Medieormen. Foto: Sveriges Radio och Marcio Jose Sanchez/TT

Hårda tongångar sabbar för Twitter

2:51 min

Dålig stämning förstör för det sociala mediet Twitter. Hat och påhopp får användare att sluta, säger Cecilia Djurberg bakom podden Medieormen.

Idag gratulerar vi det sociala mediet Twitter som fyller 10 år. Det första inlägget någonsin skrevs den 21 mars, då tjänsten fortfarande gick under namnet "Twttr". Skaparen Jack Dorsey öppnade forumet med orden: "just setting up my twttr".

Sedan dess har funderingar, åsikter och tankar formulerats i 140 tecken eller mindre. Det har knutits kontakter, debatterats och skämtats - men man har också förmedlat världsnyheter och formulerat politiska protester.

I dag har Twitter 320 miljoner aktiva användare per månad och 3 900 anställda världen över. Men ofta beskrivits Twitter som en ankdamm för opinionsbildare och proffstyckare.

– Från början var det mycket journalister, politiker och PR-människor som använde Twitter. Journalister har verkligen omfamnat detta, men det finns många ankdammar, säger Cecilia Djurberg.

Hon är redaktör för Sveriges Radios podcast Medieormen som dagen till ära släppt en special-podd om just Twitter. Här diskuteras plattformens framtid.

Twitter börsnoterades för tre år sedan och sedan dess har företaget förlorat nästan halva sitt värde på börsen. Marknaden har börjat svika.

– Hajpen har lagt sig. Statistiskt ökar det inte så mycket, och som företag bektraktat går det inte så jättebra. Därför pratar folk om att Twitter håller på att dö.

En del av förklaringen kan vara just det korta formatet. Det du skriver får bestå av max 140 tecken. Därför blir det ofta väldigt tillspetsat och polariserat.

– Det kan vara väldigt laddat och vara väldigt hårda tongångar. Många har lämnat Twitter för att det är för dålig stämning. Twitter som plattform mår inte bra av hatet, säger Cecilia Djurberg.

Här hittar du Medieormens podd om Twitter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista