Statsvetaren och terrorforskaren Magnus Norell.
Statsvetaren och terrorforskaren Magnus Norell. Foto: Christine Olsson / TT

Belgiska regeringen varnade för attentat

3:31 min

Det har länge funnits en hotbild mot Europeiska städer och terrorordåden i Belgien är därför inte direkt överraskande, säger terrorforskaren Magnus Norell.

– Jag tror inte att någon i Belgien är direkt överraskad över att det här hände, säger Magnus Norell. 

Statsvetare och terrorforskaren Magnus Norell tror att attentaten mot flygplatsen Zaventem och Bryssels tunnelbana var planerade sedan en längre tid tillbaka och inte någon hämndaktion mot de gripanden som nyligen gjordes i Belgien. Personerna som greps i förra veckan tros ligga bakom terrorattackerna i Paris i november förra året. 

Terrornivån i Belgien har höjts till högsta möjliga, vad innebär det?

– Jag har länge kritiserat de här skalorna, som är tämligen klumpiga och onödiga. Men i det belgiska fallet så innebär det att man får sätta in extra resurser, till exempel militär. 

Den belgiska säkerhetstjänsten agerar utanför hotnivåskalan som används nationellt. Den agerar istället utifrån konkreta hot vilket är på det sätt som Magnus Norell tycker att man bör göra. 

Kan hotnivån påverka i övriga Europa? 

– Kanske inte i och med det som hänt i Bryssel. Det finns redan en hotnivå i Europa. Det finns en hotbild, det har ägt rum och kommer förmodligen äga rum nya attentat. Beredskapen är redan ganska hög och poliser och säkerhetstjänster är redan på tårna. 

Magnus Norell avslutar med att säga att trots en hotbild i Europa så finns det inte några kausalsamband mellan det som hänt Belgien och Stockholm.

– Bara för att något händer i Belgien så betyder inte det att risken ökar i Sverige. 

Ännu är det inte klart vilka som ligger bakom eller vilka motiv som kan finnas till attentaten i Bryssel. 


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista