Andreas Brunnström.
Andreas Brunnström. Foto: Emelie Smedslund/Sveriges Radio

Andreas fick diagnosen Asperger som tonåring

5:15 min

Andreas Brunnström från Vällingby var 17 år när han fick diagnosen Aspergers syndrom, en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning som påverkat resten av hans liv.

Att ha Aspergers syndrom innebär att man kan ta allting väldigt konkret.

– Jag sitter i köket med någon och jag sitter närmast fönstret som går att öppna och så säger personen Andreas kan du öppna fönstret och så säger jag ja men jag öppnar inte fönstret. Man måste vara väldigt konkret och pedagogisk, berättar Andreas Brunnström.  

Andra saker som kan vara väldigt frustrerande för en person som har Aspergers är luddiga ord som strax och runt.

– Man måste ha väldigt specifika tider. Jag har lärt mig det sociala livet nu och jag har lärt mig att vara flexibel och det är något jag tränar på nu.

Att ha Aspergers innebär också att man kommer in senare i puberteten och att man kan ha svårt med kärlek och relationer.

– Jag hade inte riktigt koll på när, hur och varför men när jag var 27 år så träffade jag en kille som jag blev intresserad av. Men jag var inte säker på att det var det valet jag ville göra men jag visste att kärleken var äkta eftersom det kändes som att ha feber fast i magen.

Andreas sms-ade till den killen som han var kär i och de var tillsammans i en månad.

– Bara förståelsen för vad kärlek är. Jag är nog fortfarande velig. Jag vill gärna träffa någon i verkligheten men jag är fortfarande väldigt feg, berättar han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista