Abdi Kayse och Aisha Abdisalam.
Abdi Kayse och Aisha Abdisalam. Foto: Robin Oljelund Kjellberg/Sveriges Radio.

De kämpar mot IS med film

3:29 min

Rinkeby- och Tenstaborna Abdi och Aisha har gjort två filmer som ska väcka tankar hos de som funderar på att göra en "terrorresa".

Och med framför kameran i första filmen finns Abdi.

– Det känns bra att den är ute nu. Jag brukar skämta om att vi jobbat med den så länge att ISIS skulle hinna försvinna. Men nu har vi ändå skiftat till ett bredare fokus mot extremism, säger Rinkebybon Abdi Kayse.

Tillsammans med bland andra Aisha Abdisalam från Tensta har han skrivit manus till de båda filmerna "Systrarnas tankar mot våld och krig" och "Brödernas tankar mot våld och krig" som ligger ute på Youtube sen en vecka tillbaka. Båda två känner de folk som rest ned och anslutit sig till extremiströrelser utomlands. Och med i projektet finns både Allmänna Arvsfonden och Spånga-Tenstas och Rinkeby-Kistas stadsdelsförvaltningar.

– Om vi kan få en enda person som går i de här tankarna att börja tvivla har vi nått vårt mål, säger Abdi.

Varför två olika filmer för män och kvinnor?

– Vi tror att killar och tjejer pratar på olika sätt om de här frågorna. Killarna vill vara tuffare. Tjejer pratar mer känslor, säger Aisha.

– En del kvinnor åker dit för att gifta sig med de här männen. Män som reser gör det oftare för att kriga, säger Abdi.Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista