Karl Abrahamsson som säljer manuset och en bild på färjan M/S Freja från Rederiet.
Karl Abrahamsson som säljer manuset och en bild på färjan M/S Freja från Rederiet. Foto: Foto: Lina Lund/Sveriges Radio och SVT

Emil säljer hemligt Rederiet-manus

3:16 min

Såpoperan Rederiets sista avsnitt sändes våren 2002. Men Emil Abrahamsson säljer nu ett manus som sägs innehålla en oväntad utveckling och dramatik.

Rederiet var en svensk dramaserie i såpoperaform, producerad och sänd av Sveriges Television. Serien handlade om familjen Dahlén, deras rederi Dahléns och Färja M/S Freja. 

Nu säljer Emil Abrahamsson ett oinspelat avsnitt som enligt honom helt skulle kunnat förändra berättelsens utveckling. Emil är son till Magnus Abrahamsson som är en av seriens manusförfattare. 

– Jag hittade det i en låda och provade att lägga ut det för att kolla om någon var intresserad, säger Emil. 

Pappan och manusförfattaren visste inte om att Emil sålde manuset utan fick veta det efter att en vän skickat försäljningen på länk. 

– Det är så att jag la ut annonsen lite som en hämnd mot honom för något som han gjorde mot mig.

Emil var med i sin pappas podcast och berättade om sina föräldrars skilsmässa. Men fick inte godkänna slutprodukten som utlovat, utan pappan publicerade intervjun ändå. 

Tv-serien Rederiet började sändas hösten 1992, fick direkt en stor publik och sändes fram till våren 2002. Totalt producerades 318 avsnitt och sammanlagt har det skrivits över 30 000 manussidor till Rederiet, vilket är ett svenskt rekord.

Men att det har blivit tryck på annonsen kom som en överraskning. 

– Jag har ju inte vuxit upp med Rederiet, så jag visste inte riktigt hur populärt det var. Men så pratade jag med en kollega på jobbet och han tyckte det var otroligt roligt att jag hade hittade det här.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista