Aron och Josefin, bosatta i Kalifornien.
På besök i Josefins hemstad. Foto: Lisa Friberg/Sveriges Radio

"Jag är mer rädd i Sverige än i USA"

3:52 min

Aaron är mer orolig för terrordåd i Stockholm, än hemma i Los Angeles där han och Josephine bor.

– Terroristerna är definitivt mer arga på USA, men det känns som att det är längre bort, säger Aaron som kommer från Los Angeles.

Trots att det är sker många hot i USA är det få terroristattacker som lyckas, säger Aaron, till skillnad mot Europa som har haft tre attacker bara de senaste månaderna. 

– Det är kanske naivt men jag känner mig säkrare i USA än jag gör här. Jag känner att jag är närmare faran här och är mer paranoid här.

Aaron och Josephine promenerar med sin barnvagn på Södermalm när P5 STHLM:s reporter Lisa Friberg stoppar dem och frågar vad de känner efter terrordåden i Bryssel då minst 34 människor dödades och omkring 250 skadades.

– Det är väldigt hemskt det som har hänt. Visst tänker man lite extra när man åker tunnelbana och pendeltåg, och tycker att det är läskigt faktiskt, men jag tror inte att man kan låta det styra hur man beter sig, säger Josephine.

Hur får man stopp på terrorn?

– Jag tror att det är väldigt svårt. Men jag tror att man måste stoppa det innan människor blir rekryterade.

Aaron har inte heller någon lösning på hur terroristerna ska stoppas.

– Jag förstår inte varför terroristerna känner att de är under attack, men jag tror inte att man kan ändra det. Jag vet inte om det finns något svar. Och det är skrämmande.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista