Diego Emanuelsson.
Diego Emanuelsson. Foto: Robin Oljelund Kjellberg/Sveriges Radio

Diego får barnen att käka grönt

4:30 min

Ulriksdals förskola i Solna har en unik meny med helvegetariskt tre dagar i veckan. Men bland föräldrarna har det varit både ris och ros.

– De flesta är ändå positiva. Men det blir alltid lite upprörda känslor när man pratar om vegetarisk mat, säger Diego Emanuelsson.

Haricots verts, soltorkade tomater, vitlöksfrästa sojabitar som serveras med en gräslöksvelouté. Spenatbiffar med getost. Låter det som dagismat? Kanske inte tänker du. Men då har du fel.

– De är otroligt tacksamma. Man är en större rockstjärna än på vilken krog som helst. Det är nästan så att man förstör lite om man går ut i matsalen för alla börjar skrika "Diegoooo", säger han.

Idén fick han från den mat han serverar sin dotter hemma. Diego är själv vegetarian med undantag för fisk. Och sen Diego anställdes i april förra året har Ulriksdals förskola serverat vegomat till barnen tre dagar i veckan.

– Om hon får det för att det är nyttigare borde förskolebarnen få det med. Annars känner jag inte att jag gör mitt uppdrag, säger Diego.

Greppet har hyllats av Skolmat Sverige som kallar det för "unikt" och "välkommet" i tidningen Mitt i. Och Diego vill komma ännu längre med sin mat.

Är du Solnas Jamie Oliver?

– Nej. Men jag vill gärna fortsätta med att utveckla mat för barn.

  


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista