Svenske Alexander 'The Mauler' Gustafsson (tv) i den lätta tungviktsmatchen mot Anthony 'Rumble' Johnson (th) från USA under MMA-galan UFC Fight Night Stockholm i Tele2 Arena.
1 av 2
Svenske Alexander 'The Mauler' Gustafsson (tv) i den lätta tungviktsmatchen mot Anthony 'Rumble' Johnson (th) från USA under MMA-galan UFC Fight Night Stockholm i Tele2 Arena. Foto: Jessica Gow TT
Simon Kölle.
2 av 2
Simon Kölle. Foto: Madeleine Rollenhagen/Sveriges Radio

MMA kan bli välkommet i finrummen

3:01 min

Delstaten New York har röstat för att legalisera kampsporten MMA. Det kan göra sporten tillåten på fler ställen, tror kampsportsfantasten Simon Kölle.

Mixed Martial Arts, eller MMA som det kallas, förbjöds i delstaten New York 1997 för att den ansågs vara för våldsam. Men politiker i den amerikanska delstaten har tidigare röstat för att den ska bli laglig.

Nu är det upp till guvernören att underteckna förslaget. När det gjorts blir sporten laglig i hela USA. 

– Mycket tyder på att det kommer bli helt legaliserat, säger Simon Kölle, författare och chefredaktör för tidningen Fighter Magazine. 

Vad skulle det här betyda för sporten?

– Det blir ju ett slagträ mindre, en grej mindre som motståndare kan ta upp att " det är ju i alla fall förbjudet i New York". Den uppfattas ju som västvärldens huvudstad och skulle MMA vara tillåtet där så skulle det ge en signal till länderna där det inte är det.

Simon Kölle säger att ett mål om sporten blir laglig är att anordna matcher inne på Madison Square Garden.

– Där vill man ju ha en gala förstås, världens kändaste arena. 

Hur stort är MMA i Stockholm? 

– Allmänt i Sverige så är det inte superstort när det gäller antal utövare. Men jag var med och tog fram en undersökning för några år sedan och då var 800 000 svenskar intresserade av MMA. Och det var 300 000 som på något sätt följde MMA varje vecka. 

Och Simon Kölle säger att intresset för sporten växer.

– Det var inga problem att sälja slut Tele2 Arena när Alexander Gustafsson gick match där förra året. 
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista