En man står med ryggen mot kameran.
1 av 2
En man står med ryggen mot kameran. Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT
Göran Arrius.
2 av 2
Göran Arrius. Foto: Kalle Assbring

Joel får en klump i magen av jobbet

2:43 min

Göran Arrius på fackförbundet SACO vill att mobbning på arbetsplatser ska tas på allvar. Stockholmaren Joel berättar att en kollega får honom att må dåligt. 

Diskriminering på grund av kön, etnicitet eller sexuell läggning är lättare att anmäla än om du blir mobbad av andra orsaker, menar Göran Arrius, ordförande på fackförbundet SACO i en debattartikel på Aftonbladet.

– Jag tycker att man borde utvidga det här så att man även har ett ansvar om mobbning sker av andra skäl.

Det säger Göran Arrius, ordförande för fackförbundet SACO. I en debattartikel i Aftonbladet efterlyser han tydliga insatser från politiker för att göra det lättare att komma åt när folk mobbas på sina arbetsplatser.

– Som det ser ut idag är det nästan omöjligt att ställa arbetsgivaren till svars. Ingen ska behöva gå till jobbet och må dåligt. Det är märkligt att regeringen är så passiv i det här.

Och stockholmaren Joel som har fått ett nytt jobb i en butik vet hur det känns att gå till jobbet med en klump i magen.

– Ibland när jag ber om hjälp kan det vara så att jag får en utskällning i stället. Man tappar motivationen. Och det är svårt att ta sig in i gruppen.

Särskilt har Joel känt av problemen med en av hans kollegor, berättar han.

– Om jag ser att jag har ett pass med den här personen så känns det jobbigt att ta sig till jobbet, säger Joel.

Vad ska man göra som utsatt eller kollega när det mobbas på jobbet?

– Ställ mobbaren till svars och visa att det inte är rätt det som sker. Man kan också berätta för platschefen eller HR-avdelningen att det är saker på vår avdelning som inte är rätt, säger Göran Arrius.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista