Noha Berhan.
Basketspelaren Noha Berhan. Foto: Privat

Noha får spela basket i hijab

3:04 min

Noha Berhan fick välja mellan att bära slöja eller att spela basket. Då tog hon kampen mot basketförbundet och i april bär hon hijab på kvalmatcherna till basketettan. 

Sjuttonåriga Noha Berhan spelar i Huddinge basket och bär hijab. Snart är hon arton år och ska spela kval i basketettan.

Men Noha läste i domarhandboken för basket att huvudbonader inte är tillåtna på planen för seniorspelare. En regel som även det internationella basketförbundet, FIBA, följer. 

– Då tog jag det direkt till min coach som blev jättechockad och förvånad. Väldigt frustrerad kan jag säga. Så som vi alla känner.

Varken Noha eller klubben gick med på reglerna och började kampen om att få fortsätta bära slöja på plan. Och det gav resultat. Svenska basketförbundet godkänner nu att Noha bär hijab under kvalmatcherna eftersom Huddinge Basket ber om dispens. 

Jag hade nog slutat med basketen. Det hade känts jobbigt för att basket är min passion.

– Det är ett steg i rätt riktning men det finns mycket mer att jobba på för nu har de bara gett mig dispens i kvalmatcherna. Så inget annat är lovat än. 

Noha är inte helt nöjd och hennes mål är att öka rättigheterna internationellt.

– Man kan inte leva på dispensen utan regeln måste bort så att alla spelare världen över kan få spela med hijab.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista