Erik Westerberg
Erik Westerberg Foto: Emelie Smedslund/Sveriges Radio

Prästen levde sida vid sida med pedofilerna

4:52 min

Erik Westerberg levde som munk och jobbade som präst i Katolska kyrkan i 17 år. När han läste i USA levde han sida vid sida med många av de präster som begick övergrepp.

– Jag stötte på det på ett sätt jag inte trodde var sant när jag kom till USA. Jag hade medbröder som berättade om sexuella trakasserier för att disciplinera de här killarna. Sen  när jag hör de här människorna som jag lever nära berätta om de här sakerna och pekar ut människor som jag också känner som förövare. Då tänker jag att det här kan inte ha hänt.

– De första fallen kommer i slutet av 80-talet när jag ser namn som jag känner igen och som jag levt med. Det visar sig att ett av fallen är en person som jag bott vägg i vägg med och som förmodligen var väldigt aktiv. Där här skedde med öppna ögon.

Man såg mellan fingrarna?

– Ja

När Erik Westerberg fick reda på övergreppen och på vilket sätt de skedde så blev också det en viktig beståndsdel i hans beslut att så småningom lämna livet som präst.

– Insikten om att det var ett institutionellt problem. Att det var så pass många som gick den långa vägen som utsattes för övergrepp och chansen att de sen blir de som begår dem.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista