Cyklister.
Alla trafikanter skyldiga att visa hänsyn. Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT

Fritt fram att cykla på bilvägen

2:34 min

Stör du dig på personer som cyklar på bilvägen? Sluta med det då. Cyklister måste inte köra på cykelbanan, förklarar trafikpolis Hans Nilsson.

P5 STHLM åker till Vretenvägen i Solna - en gata där både bilister, cyklister och fotgängare slåss om utrymmet.

Hans Nilsson är kommissarie vid Trafikpolisen och säger att alla trafikanter måste samarbeta.

– I första hand ska man som cyklist använda cykelbanan. Men det finns en öppning om det är lämpligare med iakttagande till försiktiget. Då får cyklister köra på körbanan - även om cykeln är bred eller har en vagn efter sig.

Så sent som i förra veckan kom en dom mot en man som blivit så irriterad på en cyklist på vägen att han helt enkelt körde på honom med bilen.

Men rättsfallen är få och reglerna kan uppfattas som lite otydliga.

Cyklister och förare av moped klass II ska använda cykelbana, om sådan finns. Om det inte är tillåtet att köra moped där anges detta på tilläggstavla. Om det är lämpligare med hänsyn till färdmålets läge får de dock cykla eller köra moped på körbanan även om det finns cykelbana.

– Det finns inte så många fall som visar vad som är den här "sträckan" på körbanan, säger Hans Nilsson och fortsätter:

– Men när en cyklist kommer ut på körbanan ger det inte rätt åt någon annan trafikant att utsätta denne för fara. Där måste man göra allt för att det inte ska bli någon olycka.

Så om man blir irriterad på en cyklist får man inte tuta och ligga i nacken på den?

– Nej, en signal ska ges för att avvärja en fara. Att använda tutan som uppfostran är inte okej.

Men får cyklister cykla hur långsamt och dåligt som helst?

– Ja, det finns olika typer av cyklister. En del har ganska bra puff i sina ben, medan andra kör saktare. Det är den här mixen som ska samsas på det här utrymmet.Grundregler i trafiken

1 §

För att undvika trafikolyckor skall en trafikant iaktta den omsorg och varsamhet som krävs med hänsyn till omständigheterna. Trafikanten skall visa särskild hänsyn mot barn, äldre, skolpatruller och personer som det framgår har ett funktionshinder eller en sjukdom som är till hinder för dem i trafiken.

En trafikant skall uppträda så att han eller hon inte i onödan hindrar eller stör annan trafik.

En vägtrafikant skall visa hänsyn mot dem som bor eller uppehåller sig vid vägen.

En terrängtrafikant skall anpassa sin färdväg och hastighet samt sitt färdsätt så att människor och djur inte störs i onödan och så att skada på annans mark eller växtlighet undviks.

Källa: Trafikförordningen.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista