Pengarna kommer användas till att dubbla gymnastikundervisningen i brittiska skolor.
Pengarna kommer användas till att dubbla gymnastikundervisningen i brittiska skolor. Foto: Seth Perlman/TT

Många jublar över brittisk läskskatt

2:08 min

2018 kommer en ny skatt på sötade drycker i Storbritannien - det senaste i raden av länder som lanserar en läskskatt.

– Det är ett steg i rätt riktning. Men hälsosam mat borde subventioneras också. Det är billigare att köpa choklad än mango i matbutikerna, säger 24-årige Londonbon Antoni Swidlicki.

Han är själv diabetiker och dricker ungefär en halvliter läsk i veckan när han behöver det.

– Det kommer att bli dyrare för mig. Men rätt så lite. För att det verkligen ska kännas borde ökningen ligga på mer än ett pund per läsk, säger Antoni.

Om två år kommer skatten att införas - det gick premiärminister David Cameron ut med i förra veckan. Och pengarna skatten på söta drycker beräknas dra in (runt 520 miljoner pund om året) ska läggas på att dubbla idrottsundervisningen i grundskolan. En tredjedel av de brittiska barnen är nämligen överviktiga.

– Beskedet kom rätt plötsligt och lite förvånande. Och många jublade faktiskt. Men inte läskföretagen, säger Johan Bergendorff, Internationell hälsokorrespondent på Sveriges Radio.

Varför just en skatt på läsk? Och inte godis och bakverk?

– Söta drycker lurar kroppen och du känner inte hur mycket kalorier du får i dig. De ger inte samma mättnadskänsla som när du äter något. Och därför är det farligare, säger Johan Bergendorff.
Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista