Adam Risberg och Elize Nord.
1 av 2
Adam Risberg och Elize Nord. Foto: Robin Oljelund Kjellberg/Sveriges Radio
Adam som Admira Thunderpussy
2 av 2
Adam som Admira Thunderpussy Foto: Jonas Norén.

Transpersoner hyllas världen över

7:39 min

Adam och Elize, som bryter mot normen på olika sätt, känner ändå att de har haft tur.

Idag är det internationella dagen för synlighet och mot diskriminering av transpersoner.

– Om jag ska vara ärlig kände jag inte ens till att den här dagen fanns. Men det är ju helt fantastiskt, säger Adam Risberg.

Han är kanske mer känd under sitt alias "Admira Thunderpussy" när han uppträder som drag queen och showartist.

– Men jag är själv inte en transperson. Jag känner mig bekväm som man, även om jag är en fjolla, säger Adam och skrattar.

Ikväll drar Trans Film Fest Stockholm i gång på Bio Rio. Och i helgen så är det workshops i bland annat queersalsa på ABF-huset under Trans* Fest Stockholm.

– Jag visste inte heller om det. Det ploppade upp på nätet häromdan. Men alla såna här dagar att viktiga för att öka förståelsen.

Det säger Elize Nord, som jobbar som väktare och genomgår en behandling med kvinnliga könshormoner sen några veckor tillbaka.

– För ett år sen upptäckte jag mitt rätta kön. Och första sprutan kändes helt underbart. Men jag har inte märkt någon förändring på min kropp än, säger hon.

Du är gift sen tio år. Hur reagerade din fru?

– Det var som en klump i magen innan jag berättade. Men jag känner mig så himla lycklig att hon valt att fortsätta vara med mig, säger Eliza.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista