Charlotte Johansson och sonen Rio.
Charlotte Johansson och sonen Rio. Foto: Farzad Nouri/Sveriges Radio.

Charlotte funderar på insemination

4:09 min

Nu får svenska kvinnor utan partner rätten till assisterad befruktning i Sverige. Kistabon Charlotte Johansson funderar på att ställa sig i kö för inseminering.

Kistabon Charlotte Johansson funderar på att skaffa barn själv, genom inseminering. Detta har hon berättat om för DN. Charlotte har i dag sonen Rio från en tidigare relation. Nu funderar hon över att på egen hand skaffa ett syskon till sonen Rio genom assisterad befruktning.

– Jag har en väldigt liten familj, det finns inte så många. Så för Rios skull så vill jag att han ska få en större.  

Trots att lagändringen träder i kraft finns det fortfarande frågetecken, exempelvis kring finansiering. Charlotte upplever att hon inte blir tagen på allvar.

– Jag har försökt ringa runt för att ställa mig i kö. Jag trodde det bara var jag som inte fattat hur man gör. När jag ringde runt kände jag att jag inte blev tagen på allvar. Jag har fått höra att de inte vet hur de ska hantera lagändringen och att jag får ringa senare.

Genom lagändringen hoppas Charlotte på attitydförändringar i samhället.

– Jag hoppas att tvåsamhetsnormen successivt ska försvinna. Det finns så många olika slags konstellationer av familjer som är superbra. Jag tycker att det är ett jätteviktigt statement att lagändringen träder i kraft.

Tror du det blir attitydskillnader genom en lagändring?

– Ja. Att man varit tvungen att åka utomlands är ett tecken på att Sverige tyckt att det varit konstigt.

Rio har du skaffat med ditt ex, vilka skillnader är det mot att skaffa på egen hand?

– För Rio finns det en pappa han kan komma att ha kontakt med. Det kanske det inte det kommer göra för Rios eventuella syskon.

Hur långt fram är dina funderingar kring insemination?

– Jag vill ställa mig i kö. Det kommer dröja tills jag kommer fram och jag ska absolut inte ha någon första tjing. För mig skulle det passa bättre om Rio var några år. Mitt liv kanske ser helt annorlunda ut om några år, jag kanske lever i en parrelation men hittills har det inte passat mig.Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista